Užijte si skvělou a vzrušující zábavu se sázkovou kanceláří Mostbet v České republice. Na této platformě můžete vždy sázet na sport nebo hrát v online kasinu. Pokud jde o podmínky pro hráče, lze je právem označit za nejlepší, protože jsou zde vysoké kurzy, velké množství her, různé bonusy a promo akce, bonusy bez vkladu Mostbet, stejně jako sázky zdarma a roztočení zdarma. A abyste se ani na cestách nenudili, vytvořili jsme pro vás pohodlnou mobilní aplikaci.
› právě se nacházíte › úvodní stranaRestaurování ve Františkánském klášteře v roce 2014

Restaurování ve Františkánském klášteře v roce 2014

Jedenáctá restaurátorská sezóna se ponese ve znamení dokončování prací na výmalbě presbytáře klášterního kostela v péči Restaurátorské školy malířské prof. Karla Strettiho Akademie výtvarných umění v Praze (zhruba červenec - listopad 2014) a pokračování obnovy refektáře, kde se práce budou soustředit zejména na dřevěné prvky obložení stěn a parapetů, včetně lavice a podlahy (asi červen - srpen 2014). Po dobu uvedených prací bude refektáře nepřístupný veřejnosti. Věříme, že omezení pochopíte.

Ještě jedno restaurování je s budovou kláštera pro roky 2014 a 2015 spojeno, ačkoliv se netýká jejího původního vybavení. Biskupství litoměřické se ve spolupráci s Š˜ímskokatolickou farností v Kadani rozhodlo na základě neformálních rozhovorů proběhlých v našem muzeu podrobit průzkumu a celkovému restaurování gotickou sochu JežÚe Krista na kříži, která v posledních deseti letech zdobila čelní stěnu refektáře. Toto její umístění v prostředí kada ňského kláštera františkánů sice nemělo žádný historický základ, ale hodnotově a esteticky dotvářelo prostředí tamní jídelny, kam obecně zobrazení Spasitele patří. Původní krucifix z počátku 16. století se totiž asi od roku 1950 nachází ve sbírkách Národní galerie v Praze. Prázdné místo bylo třeba se zahájením muzejního provozu kláštera v roce 2004 doplnit. K řešení této věci se tehdy přidalo i lokální muzejní hledisko, neboť nově umístěný krucifix je nejstarší sochou, kterou v Kadani máme. Podle historičky umění Michaely Ottové byla vyřezána kolem polovny 15. století. Snad pochází z kostela Stětí sv. Jana Křtitele, kde byla do 2. poloviny 20. století naposledy liturgicky užívána. Plánovaný restaurátorský průzkum proto jistě upřesní naše poněkud útržkovité poznání minulosti této významné kulturní památky. Socha byla z kláštera převezena na biskupství do Litoměřic 6. května 2014, její předpokládaný návrat v restaurované podobě zpět do Kadaně se uskuteční nejspÚe v létě 2015. O průběhu či výsledcích odborného zásahu budeme po dohodě s biskupstvím a restaurátorkou Evou Votočkovou v nazralém čase rádi informovat.

 

Prohlídkové okruhy a ceník

Vyberte si prohlídkový okruh a rezervujte si svou prohlídku.

› více

14 svatých Pomocníků

Čtrnáct svatých Pomocníků je skupina svatých uctívaných společně v římskokatolické církvi, jejichž přímluva má být obzvláště účinná především proti různým nemocem.

› více

Svatováclavské vinobraní

Víno ke Kadani patří už od středověku, viniční právo udělil městu císař Karel IV.

› více

Medové odpoledne

Srpnové nedělní odpoledne ve znamení medu, medoviny a dalších včelích produktů.

› více

Kadaňské kulturní léto

Kadaňské kulturní léto probíhá na atraktivních místech města Kadaně. Františkánský klášter a jeho zahrady nejsou výjimkou. V rámci kulturního léta zde probíhají pohádky pro děti, divadelní představení a koncerty různých žánrů. Milovníky filmů potěšíme i promítáním po širým nebem.

› více

Dechové orchestry

Festival dechových a jazzových orchestrů ZUŠ organizuje místní Základní umělecká škola Klementa Slavického tradičně v druhé polovině června.

› více