Užijte si skvělou a vzrušující zábavu se sázkovou kanceláří Mostbet v České republice. Na této platformě můžete vždy sázet na sport nebo hrát v online kasinu. Pokud jde o podmínky pro hráče, lze je právem označit za nejlepší, protože jsou zde vysoké kurzy, velké množství her, různé bonusy a promo akce, bonusy bez vkladu Mostbet, stejně jako sázky zdarma a roztočení zdarma. A abyste se ani na cestách nenudili, vytvořili jsme pro vás pohodlnou mobilní aplikaci.
› právě se nacházíte › úvodní stranaProhlídkové okruhy a ceník

Prohlídkové okruhy a ceník

1. okruh: Pohledy do minulosti Kadaně

Několik zastavení v kadaňské minulosti odpoví na otázku, jak fungovalo středověké město i jak se proměňovala jeho tvář. Kromě jiných zajímavostí spatříte ku příkladu listinu s první zmínkou o Kadani či nejstarší kadaňskou pečeť. Nechybí ani popravčí meč. Dále pak nahlédnete do útrob měšťanského domu a díky umění baroka se seznámíte se Svatou Rodinou i jinými jejími nebeskými kolegy. V další části se přesvědčíte, co skrývá lékárna sester alžbětinek, a jak je snadné otočit Měsícem kolem Země. Chcete to vše vidět na vlastní oči? Tak neváhejte a přijďte!

2. okruh: Život v klášteře

Pojďte se projít nejdůležitějšími, ale i těmi nejkrásnějšími prostorami klášterní budovy a vnímat tradici františkánského řeholního života. Pokocháte se krásou gotické architektury, renesančních nástěnných maleb i barokního nábytku. Dozvíte se, odkud se vzalo Čtrnáct svatých Pomocníků, jaké šaty nosil svatý František či co má  s františkánským klášterem společného rod Hasištejnských z Lobkowicz. A to stále není všechno! Závěrem prohlídky budete mít možnost obdivovat nádherné výmalby kostelních stěn a neochudíme Vás ani o tumbu Jana Hasištenjského z Lobkowicz s hrůzu nahánějícím kostlivcem.

3. okruh: Klášterní kostel 

V letech 2004 - 2021 (z toho v letech 2016 - 2021 v rámci programu IROP) probíhalo kompletní restaurování nástěnných a nástropních maleb i všeho vybavení klášterního kostela. Významnou národní kulturní památku a její obnovu proto veřejnosti představujeme v novém prohlídkovém okruhu, který charakterizuje podrobnější výklad k historii chrámu. Trojice historických slohů se v něm spojuje do harmonického souzvuku. Při výkladu o významu a obsahu maleb se setkáme s dílem pokračovatelů věhlasného Lucase Cranacha st. a spatříme několik různých typy zobrazení Ježíše Krista a Panny Marie. Staneme tváří v tvář starozákonním králům Davidovi a Šalomounovi, ale i apoštolům, evangelistům, Čtrnácti pomocníkům či františkánským světcům a koneckonců i samotné Smrti. Poznáme, čí hlas se ozývá na poušti a jaké nebezpečí číhá v hlubinách vodního proudu. Neváhejte si pod ochranou svatého Kryštofa vybrat tento okruh, bude to nezapomenutelná návštěva! 

4. okruh: Mineralogické zajímavosti, zkameněliny a archeologie

Kadaňsko může být právem hrdé na své nerostné bohatství! Dokládá to přehled mineralogických zajímavostí i ukázky zkamenělých rostlin a živočichů z regionu. Výstava mapuje také těžbu a zpracování vybraných surovin od doby kamenné po vrcholný středověk. Přijďte si prohlédnout ukázku sklářské huti i minerály, kterými jsou vyzdobeny stěny v kaplích na Karlštejně, nebudete litovat!

 


 

Rozvrh časů prohlídek

Celoroční provoz.
 
leden - červen, září - prosinec 
 
čtvrtek - neděle a ve státní svátek: otevřeno od 10 do 17 h., prohlídky začínají každou celou hodinu (tj. v 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 a 17 h.) 
pondělí - středa: prohlídky se konají pouze na základě včasné písemné objednávky 
 
červenec a srpen 
 
úterý - neděle a ve státní svátek: otevřeno od 10 do 17 h., prohlídky začínají každou celou hodinu (tj. v 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 a 17 h.) 
pondělí: sanitární den (zavřeno) 
 

Ceník vstupného

1. okruh - Pohledy do minulosti Kadaně

základní - 50 Kč/os.

snížené - neposkytuje se

rodinné - neposkytuje se

2. okruh - Život v klášteře

základní - 90 Kč/os.

snížené - 50 Kč/os.

rodinné - 180 Kč/rod.

3. okruh - Klášterní kostel

základní - 90 Kč/os.

snížené - 50 Kč/os.

rodinné - 180 Kč/rod.

4. okruh - Mineralogické zajímavosti

základní - 30 Kč/os.

snížené - neposkytuje se

rodinné - 70 Kč/rod.

krátkodobé výstavy přednášky a komponované pořady, není-li uvedeno jinak

základní - 20 Kč/os.

snížené - neposkytuje se

rodinné - neposkytuje se

 

Snížené vstupné: děti 6 - 15 let, žáci a studenti (po předložení průkazu), důchodci, osoby ZTP

Rodinné vstupné: 2 dospělí a 2 děti 6 - 15 let

Vstup zdarma: děti do 6 let, pedagogický doprovod školních výprav, průvodci osob ZTP

Vstup zdarma po předložení průkazu: členové oborových organizací - ICOM, AMG 

 

Vstup na 2. okruh muzejní expozice (Život v klášteře) je v letní sezóně (červenec a srpen) možný také v rámci souhrnné vstupenky Památky v kapse.  Je výhodná pro návštěvníky, kteří nemají nárok na jiné slevy. V rámci vstupenky mohou vždy jedenkrát navštívit uvedený okruh ve Františkánském klášteře, Kadaňský hrad, Radniční věž, Mikulovickou bránu a Středověkou baštu, a to kdykoliv v návštěvní době do 28. září daného roku.

 

Prohlídkové okruhy a ceník

Vyberte si prohlídkový okruh a rezervujte si svou prohlídku.

› více

14 svatých Pomocníků

Čtrnáct svatých Pomocníků je skupina svatých uctívaných společně v římskokatolické církvi, jejichž přímluva má být obzvláště účinná především proti různým nemocem.

› více

Svatováclavské vinobraní

Víno ke Kadani patří už od středověku, viniční právo udělil městu císař Karel IV.

› více

Medové odpoledne

Srpnové nedělní odpoledne ve znamení medu, medoviny a dalších včelích produktů.

› více

Kadaňské kulturní léto

Kadaňské kulturní léto probíhá na atraktivních místech města Kadaně. Františkánský klášter a jeho zahrady nejsou výjimkou. V rámci kulturního léta zde probíhají pohádky pro děti, divadelní představení a koncerty různých žánrů. Milovníky filmů potěšíme i promítáním po širým nebem.

› více

Dechové orchestry

Festival dechových a jazzových orchestrů ZUŠ organizuje místní Základní umělecká škola Klementa Slavického tradičně v druhé polovině června.

› více